Средњошколци из Врбаса посетили Сарајево и Беране

У оквиру реализације пројекта "Лепота различитости", група ученика Средње стручне школе "4. јули" посетила је недавно Сарајево и Беране.

"Током боравка учесника пројекта у ова два града у Босни и Херцеговини и Црној Гори, реализоване су бројне активности које су обухватиле вршњачку едукацију и радионице, чији је циљ био јачање интеркултуралних компетенција, оснаживање младих да у различитостима препознају оно што их обогаћује, као и проширивање интеркултуралних знања. Све ово ће допринети превазилажењу предрасуда и стереотипа везаних за етничке, верске, језичке и културне разлике", саопштила је Аница Вујадиновић Грачанин, директорка ССШ "4. јули".

Пројекат "Лепота различитости" реализује се од маја а тема му је интеркултурални дијалог. Поред Средње стручне школа из Врбаса, која је носилац пројекта, у реализацији учествују и Удружење за подршку особама са интелектуалним тешкоћама на подручју Кантона Сарајево "Оаза" и Средња стручна школа из Берана. Реализацију пројекта омогућила је Регионална канцеларија за сарадњу младих - RYCO, на чији јавни позив је стигло 420 пројеката из региона Западног Балкана, од чега 141 из Србије. За време трајања јавног позива дошло је до повезивања и сарадње више од 1.300 организација и средњих школа из региона.

"Стичући нове пријатеље и знања, учесници пројекта 'Лепота различитости' су потврдили његов мото - РАЗЛИЧИТОСТИ НАС НЕ РАЗДВАЈАЈУ ВЕЋ НАС ЧИНЕ БОГАТИЈИМ. Своје нове пријатеље учесници пројекта из Средње стручне школа '4. јули' ће угостити почетком новембра у Врбасу, када ће се кроз интеркултурални камп наставити дружење и стицање нових знања", најавила је Вујадиновић Грачанин.