ЦК Врбаса: Трибина о људским правима старих

Црвени крст Врбаса, у сарадњи са Црвеним крстом Србије и Црвеним крстом Војводине, организоваће у среду, 31. октобра, едукативну трибину на којој ће се разговарати о људским правима старијих особа.

"Развој и медицина продужавају људски живот, али тиме се повећава ризик од дискриминације и кршења људских права. Старосна дискриминација и предрасуде према старијима у пуној се мери толеришу и тиме се повећава ризик од злоупотребе, насиља над старијима и искључености. Поштовање људских права старијих је добробит читавог друштва јер старије особе и даље дају допринос читавом друштву кроз искуство, мудрост и знање, али потребно је да им је омогућен и приступ заснован на правима. У оквиру пројекта 'Унапређивање приступа људским правима старијих особа у Републици Србији', 2015. године настао је приручник 'Увод у старење и људска права старијих', чији су аутори Невена Петрушић, Наташа Тодоровић и Милутин Врачевић. Црвени крст Србије реализовао је овај пројекат који се бави људским правима старијих, заједно са пилот студијом о финансијском злостављању старијих, у партнерству са Help Age International из Велике Британије, уз финансијску подршку Делегације Европске уније. У изради приручника за обуку учествовала је и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Планирана трибина је интерактивна и кроз дискусију обрађује тему старења и људских права старијих, као и тему заговарања. Намењена је пре свега старијим особама да би се упознали са концептом људских права са једне стране, а са друге стране да би их подстакла и обучила како да та права траже и остваре путем заговарања. Након оваквих едукација - трибина у 25 општина у Србији, родиле су се веома јасне заговарачке теме на локалном нивоу, које су биле повезане са остваривањем права старијих особа и побољшањем квалитета живота у заједници. По завршетка или у паузи трибине, следи и кратки, анонимни упитник намењен старијима који треба да употпуни слику о старијима, о њиховој слици о себи, својој околини, процени угрожености њихових потреба и права", саопштено је из Црвеног крста Врбаса.

Реализатори трибине су Лидија Риц-Рихтер и Вера Жарковић, стручни сарадници Црвеног крста Војводине. Трибина се одржава у Центру за физичку културу "Драго Јововић", са почетком у 10.00 часова.