Светски дан белог штапа

Заједно са свим локалним организацијама широм Србије, Међуопштинска организација слепих и слабовидих Врбас, Кула, Оџаци данас обележава 15. октобар - Међународни дан слепих или Светски дан белог штапа. Овај дан обележава се широм света већ пола века у циљу подизању свести јавности о безбедности и самосталности слепих и слабовидих особа.

"Упркос тешком и комплексном инвалидитету, слепи имају значајне потенцијале, нарочито ако живе у приступачном физичком и социјалном окружењу. Поменуте могућности треба на време открити и развијати уз помоћ савременог приступа, образовања и рехабилитације. Неопходна је посебна друштвена подршка особама оштећеног вида ради достизања равноправности и укључивања у све животне токове.
 
Прилика је да се тог дана укаже на проблеме са којима се слепе и теже слабовиде особе сусрећу у свакодневном животу, али и на оно што је до сада постигнуто да се исти превазиђу. Истичемо да јавни простори који су дизајнирани на неадекватан начин могу проузроковати значајне сигурносне опасности за слепе и слабовиде особе. Ради безбеднијег и лакшег самосталног кретања слепих и теже слабовидих особа, све градове, јавне површине и просторе треба учинити доступним тако што ће се поставити звучна семафорска сигнализација на свим већим и прометнијим раскрсницама и тактилне стазе. Применом универзалног дизајна на уређење радног простора обезбеђује се и могућност запошљавања слепих и слабовидих особа што им омогућава достојанствен живот, независност и допринос целокупном друштву.
 
Приступ образовању слепих и слабовидих ученика и студената, посебно оних који се школују у процесу инклузије, убудуће мора бити много бољи и конкретнији. Зато је Савез слепих Србије ове године уз подршку Министарства правде и Министарства за рад запошљавање борачка и социјална питања кроз пројекат под називом 'Сачувајмо Брајево писмо' обезбедио средства за санацију и стварање бољих и савремених услова рада највеће Библиотеке за слепе на Балкану 'Др Милан Будимир'.
 
Последњих година, наша држава има добро уређен законски оквир за особе са инвалидитетом, али још доста треба радити како би се постојећи закони више и боље спроводили у пракси. Савез слепих Србије апелује на ресорна министарства, државне институције  и локалне самоуправе да ускладе позитивне правне прописе и омогуће слепим и слабовидим особама употребу факсимила у правном промету.
 
Савез слепих Србије позива све надлежне установе и институције и друге заинтересоване одговорне компаније и грађане наше земље да се укључе и упознају ширу јавност са могућностима, као и свакодневним проблемима слепих и слабовидих особа и  да у наредном периоду наставимо  заједно да се боримо за бољи и квалитетнији живот ових  особа. Уверења смо да ће инклузивније, доступније и равноправније друштво створити боље услове живота за нашу заједницу. Наша визија је визија света у коме ћемо ми, као слепи и слабовиди, у потпуности моћи да учествујемо у сваком аспекту живота који ми изаберемо", наводи се у саопштењу Савеза слепих и слабовидих Србије.