Врбас и Бијело Поље добили Протокол о културној сарадњи

"Полазећи од заједничких интереса за унапређење и развој културе и уметничког стваралаштва, у жељи да унапреде и оснаже пријатељске односе између две општине и две државе, и у уверењу да сарадња у области културе доприноси продубљивању разумевања, поверења и пријатељства између народа и припадника националних и етничких група у Републици Србији и Црној Гори", општина Врбас и општина Бијело Поље закључиле су Протокол о сарадњи у области културе. Документ који је отворен наведеним речима, потписали су Милан Глушац, председник општине Врбас, и Зоран Бошковић, руководилац Одељења за друштвене делатности у Скупштини општине Бијело Поље.

"Потписници Протокола ће свестрано доприносити остваривању и унапређивању сарадње у свим областима културе и уметности, и у том циљу подстицати непосредне контакте између институција културе, невладиних организација и других организација и појединаца у области културе и уметности. Сарадња ће се остваривати кроз организовање културних манифестација, учешће на културним фестивалима и такмичењима, гостовање уметничких група, ансамбала и солиста, размену уметничких изложби, сарадњу у области кинематографије и извођење уметничких дела аутора", само су неке од одредница које стоје у Протоколу о сарадњи у области културе између општина Врбас и Бијело Поље.

"Чини нам велико задовољство што потписујемо овај Протокол о сарадњи у области културе, а надам се да ће се у будућности документ односити и на неке друге области и делатности. Бијело Поље се на нивоу Црне Горе препознаје по култури, упознат сам да се то у Србији може рећи за Врбас, и добро је да такви градови почињу да граде посебне односе у овој области. Култура је најбоље средство за изградњу мостова пријатељства, желимо да наша брда и вашу равницу повежемо игром и песмом, на задовољство свих Врбашана и Бијелопољаца", рекао је Бошковић и пренео домаћинима поздраве председника општине Бијело Поље Петра Смоловића и председника Скупштине општине Абаза Диздаревића. Он је посебно захвалио Љубици Делибашић, уредници Филмске редакције Културног центра Врбаса, на уложеној енергији у успостављању сарадње између два града, која је резултирала потписивањем Протокола. 

Документ је потписан данас, а већ вечерас ће Позориште из Бијелог Поља одиграти у Врбасу представу "Мировна мисија", што је први корак у грађењу нових односа.

"Врбасу је стало да гради односе са градовима у Црној Гори, јер у нашем граду живи доста људи који воде порекло управо из Црне Горе. Истовремено градимо односе и са другим градовима, мађарским, словачким, руским, босанско-херцеговачким, одакле порекло воде други грађани општине Врбас. Подржавамо сва културна друштва и на десетине културних манифестација по којим је град препознатљив, и уверени смо да успостављањем односа у области културе са Бијелим Пољем, можемо додатно унапредити културну препознатљивост града", рекао је Глушац и пожелео да односи Врбаса и Бијелог Поља буду отворени и пријатељски.