Изложба "Олуја, злочин који траје" у центру Врбаса

На Тргу Николе Пашића у центру Врбаса данас је отворена изложба фотографија "Олуја, злочин који траје", сведочење о егзодусу Срба из Хрватске 1995. године. Изложбу је организовало Удружење "Еко полис" поводом обележавања 23. годишњице убиства више од 2.300 и прогона 250.000 Срба. Подршку постављању изложбе дала је општина Врбас.

"Данас у Врбасу отварамо изложбу која сведочи да је сваки злочин вечан и да се не сме никада заборавити. Ове слике потресна су сведочанства најеминентнијих српских фоторепортера о највећем егзодусу у Европи у 20. веку. На фотографијама су овековечени страдање и голгота читавог народа на чијим леђима је натоварен крст порекла и вере. Оне говоре више од речи и порука су и опомена да се никада више не дозволе прогони по етничкој основи. Не желимо српском и другим народима више никада никаквих Олуја", рекао је пред окупљеним грађанима Милан Глушац, председник општине Врбас. Минутом ћутања и паљењем свећа још једном је одата почаст свим невиним жртвама, које ће, како је речено, заувек бити део колективног сећања српског народа.


О трагичним тренуцима у колони прогнаника, страшним судбинама појединаца и колективној судбини једног народа који је на крају 20. века протеран са територије на којој је живео вековима, те о новом животу у Србији, говорила је Иванка Дакић, одборница у Скупштини општине Врбас.