Представљен пројекат управљања енергијом у општинама

У подизање енергетске ефикасности 23 објекта у Врбасу, Параћину, Ужицу и Крушевцу биће уложено око 8,5 милиона евра, речено је јуче на презентацији Пројекта енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији, која је одржана у Клубу посланика. Министарство рударства и енергетике очекују да ће тај пројекат, који се спроводи са Владом Швајцарске, показати пут и другим општинама у Србији како може да се уштеди око 40 одсто енергије.

Пројекат има за циљ да доделом неповратних средстава за реконструкцију одабраних јавних зграда, повећа енергетску ефикасност у јавним објектима јединица локалне самоуправе, као и да допринесе јачању система енергетског менаџмента у општинама, кроз међународно признату Европску награду за енергију и њене методе, те да допринесе повећању институционалних и стручних капацитета релевантних носилаца интереса на националном и локалном нивоу. Енергетско санирање укупно 23 објекта требало би да буде завршено наредне године.

Државни секретар Стевица Деђански казао је да енергетска безбедност, одрживи развој и борба против климатских промена, не могу да се замисле без квалитетне практичне политике за унапређење енергетске ефикасности. "Поред доприноса смањењу негативног утицаја енергетског сектора на животну средину и климатске промене, унапређена енергетска ефикасност такође смањује зависност од увоза и подиже конкурентност привреде, животни стандард и квалитет живота грађана. Примена мера енергетске ефикасности подстиче привредне активности у земљи, па тако и регионални развој", рекао је Деђански. Он је нагласио да општине у Србији играју веома важну улогу у реализацији политике енергетске ефикасности. Оне су истовремено произвођачи енергије и воде, потрошачи и снабдевачи, планери и узори и следствено томе, у општинама се обједињују све активности Пројекта.

Општину Врбас на промоцији пројекта у Клубу посланика представљали су Маријан Мијановић, члан Општинског већа задужен за привреду и инвестиције, Дамир Иванић, члан Општинског већа задужен за енергетику, и Ина Косанић, службеник за послове енергетског менаџмента.

Помоћник министра Милош Бањац нагласио је значај и високе амбиције овог пројекта који финансира Влада Швајцарске Конфедерације, а који заједнички реализују Министарство рударства и енергетике Републике Србије и Државни секретаријат за економске послове Швајцарске Конфедерације (SECO). "Резултатима који се састоје од енергетске рехабилитације, више од 20 јавних зграда у два града и две општине у Србији (Крушевац, Ужице, Параћин и Врбас), Пројекат енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији, допринеће смањењу потрошње енергије, а увођењем Европске награде за енергију као међународно признате методе и подршке систему управљања енергијом, на повећање знања и капацитета локалних експерата, тиме и јачању система енергетског менаџмента, чиме ће директно допринети испуњењу најважнијих циљева политике енергетске ефикасности Републике Србије", казао је Бањац.

Представници четири општине указали су на индивидуални ангажман у области енергетске ефикасности, као и на планиране активности за време трајања пројекта. Уз буџет од 8,4 милиона евра, 23 школе, вртића и других јавних зграда биће реновирано у складу са високим стандардима енергетске ефикасности. На тај начин ће се остварити уштеде трошкова за енергију, смањити трошкови одржавања на дуги рок и допринети здравом окружењу за кориснике зграда, а посебно неколико хиљада ученика, наставника и грађана који ће директно имати користи од овог пројекта.