Одржана X седница СO Врбас

У петак је одржана X седница Скупштине општине Врбас. На заседању које је сазвано по хитном поступку због важности једне од тема, одборници су разматрали само четири тачке дневног реда.

Прво се разговарало о Предлогу одлуке о рефинансирању дугорочних кредита за капиталне инвестиционе расходе општине Врбас узетих код пословних банака. Скупштина општине Врбас донела је Одлуку о рефинансирању дугорочних кредита за капиталне и инвестиционе расходе општине Врбас, узетих код Banca Intesa, Erste Bank и AIK Banka a.d. Ниш, како би се, према образложењу, обезбедио период почека. "Овом одлуком висина задужења се не повећава, већ се рефинансирају постојећи, дугорочни кредити. Кредит за рефинансирање узима се у износу од 361.767.708,35 динара, чиме ће се продужити рок отплате главнице постојећих дугорочних кредита", чуло се приликом образлагања одлуке.

"Основни разлог за рефинансирање већ постојећег кредита лежи у чињеници што је општина Врбас константним праћењем кретања у оквиру међубанкарског сектора утврдила да би рефинансирањем већ постојећег кредита остварила значајне уштеде у буџету, јер је каматна стопа од 4,41 одсто, која је предвиђена уговором, у овом моменту јако неповољна и да се тренутно може закључити нови уговор по много повољнијим условима. Интерном анализом тржишта утврдили смо да каматна стопа од 1,85 одсто доноси уштеду од 330.000 евра по основу камате у односу на постојећи кредит, што за општину Врбас представља огромно растерећење на расходној страни буџета", рекао је Милан Глушац, председник општине Врбас.  

Скупштинска већина усвојила је закључак којим се подржава Иницијатива Општинске управе Врбас, Одељења за урбанизам, стамбене послове, заштиту животне средине и енергетски менаџмент, да се у складу са Законом о јавно-приватном партнерству и концесијама, покрене поступак избора приватног партнера за замену и реконструкцију јавне расвете. "Подржава се иницијатива Општинске управе Врбас да се у складу са Законом о јавно-приватном партнерству и концесијама покрене поступак избора приватног партнера за замену и реконструкцију јавне расвете. У складу са Акционим планом енергетске ефикасности Републике Србије и у складу са Законом о ефикасном коришћењу енергије, предвиђено је да све општине са више од 20.000 становника морају да спроводе програм уштеде енергије и активности које ће обезбедити ефикасно коришћење енергије, а све у циљу стварања предуслова за дугорочно, организовано и квалитетно вршење ове комуналне делатности", стоји, између осталог, у закључку.

На предлог Комисије за кадровска, адмнистративна питања и радне односе, што је била последња тачка заседања локалног парламента, др Јасмина Асси именована је након конкурса за директора Дома здравља "Вељко Влаховић", на период од четири године, почев од 12. маја 2018.