Општина Врбас у пројекту унапређења пореске политике

Сви порези за грађане биће до краја године обједињени и налазиће се на једном месту – порталу и моћи ће да се измире електронски на "на један клик", речено је данас на састанку Канцеларије за информационе технологије и еУправу са представницима градова и општина, а пренео РТС. Међу општинама којима је представљен јединствен информациони систем локалних пореских администрација била је и општина Врбас, а уговор о приступању пројекту потписао је Милан Глушац, председник општине.

Директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић је, у Палати "Србија", подсетио да је измењен Закон о пореском поступку и пореској администрацији и навео да је рок за локалне самоуправе 31. децембар да уведу јединствен информациони систем за плаћање пореза. "Тај систем треба да донесе значајна олакшања, пре свега, нашим грађанима. Идеја је да грађани на један клик преко једног портала имају увид у стање свих својих пореских обавеза на територији целе Србије, али и да други државни регистри и органи могу да користе информације из овог регистра", навео је Јовановић.

Он је рекао да ће држава помоћи општинама и градовима у увођењу тог система и да ће Швајцарска донирати средства за ту намену. Састанком у Палати "Србија" је почело формирање јединственог информационог система локалних пореских администрација. Грађани ће укуцавањем свог ЈМБГ броја моћи да виде све своје пореске обавезе на територији целе Србије.

Јовановић је рекао да предстоји и увођење Е-катастра, путем којег ће грађани уместо са пет или шест корака моћи код нотара да овере свој уговор о купопродаји и заврше електронски све око књижења и пореских обавеза на једном месту. "Да би то урадили морамо имати стандардизовану процедуру миграције ваших података у централизовани информациони систем", рекао је Јовановић и додао да се ипак мора сачувати аутономија локалних самоуправа.

Пројекат швајцарске агенције за реформу пореза на имовину у Србији је вредан четири милиона евра и данас је том програму приступила још 31 општина. Састанак у Палати "Србија" је организовала Канцеларија за информационе технологије и еУправу уз подршку Владе Србије и амбасаде Швајцарске – Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу у Србији.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"