Велико интересовање за станове за избегла лица

Општина Врбас организовала је јуче сусрет са лицима која су имала или још увек имају избеглички статус, на којем је представљен уговор који је локална самоуправа недавно склопила са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије о изградњи 14 станова у Врбасу. Састанак је искоришћен и за представљање свих пројеката збрињавања и помоћи избегличким породицама, које је општина Врбас реализовала уз подршку Комесаријата за избегла лица и покрајинске и републичке Владе.

"Услов за доделу стана јесте да породица нема никакву имовину на своје име. Председник општине Врбас формирао је комисију која ће се бавити одабиром корисника који испуњавају услове да би добили ове станове. Те породице добиће станове у закуп на период од шест месеци, након тога стичу право да стан и откупе, а оно што је суштина јесте да ће се станови откупљивати по цени која је за 50 одсто нижа од процењене тржишне вредности", рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа.

Сви присутни имали су прилику да виде филм о резултатима локалне самоуправе по питању решавања статуса избеглица на територији општине Врбас. "Од 2015. године обезбеђен је кров над главом за 18 избегличких породица а поделили смо и доста пакета разних врста економске помоћи. Неке од ових породица биле су подстанари и по 20 година и покушаћемо да учинимо све за лакшу интеграцију избеглих лица у нашу заједницу, док не успемо да све избеглице збринемо и стамбено обезбедимо", рекао је Милан Глушац, председник општине Врбас.

"Наша идеја и идеја међународне заједнице је да покушамо да анимирамо све у региону да се укључе у решавање избегличких питања. Права се решавају у земљи порекла, а потребе у земљи домаћина. Комесаријат је институција која је довела до тога да се данас решава проблем избеглица. За 20 година Врбас је доста тога урадио по питању статуса избеглица. Међу првима је кренуо у откуп сеоских домаћинстава за избеглице, успешно су сарађивали са Комесаријатом као и са покрајинском и републичком Владом”, рекла је Ивана Анић Ћурко из Комесаријата за избеглице и миграције.