За загађење одговоран кулски "Комуналац"

За загађење латералног канала И-64 између Куле и Врбаса одговорно је Јавно комунално предузеће "Комуналац" из Куле, саопштио је Еколошки покрет Врбаса. До ове информације еколози су стигли приватним каналима, а резултат су анализе Покрајинске водне инспекције.

"Водна инспекција утврдила је да се догодила хаварија на канализационом воду, који је под притиском испиран и то уз примену хемикалија за разлагање наталожених масноћа у цевима. Из цеви су нечистоће изливане 15 дана, прво у атмосферски, а онда у латерални канал до Врбаса. До тада чист канал, пун рибе, спржен је и уништено је све што је у њему било, у дужини 6,5 километара. Одговорни за хаварију су из ЈКП 'Комуналац' из Куле. Инспекција је наложила хитне мере санације", саопштили су из Еколошког покрета Врбаса, уз упозорење да се ради о чистом немару са тешким последицама по природу и могућим последицама по здравље грађана.

Еколошки покрет је тужилаштву и полицији у Врбасу доставио копију записника Покрајинске водне инспекције. "Пратимо како ће инспекција даље поступати, у смислу подношења прекршајне пријаве, а нарочито тужилаштво, којима је сада знатно олакшан истражни поступак. Инспекција је ефикасно реаговала на нашу пријаву, али је не можемо до краја похвалити, јер нам је ускратила информацију о инспекцијском надзору. До записника смо дошли приватним каналима. Зашто је инспекција затајила подносиоцу пријаве налазе са терена, иако смо у самој пријави захтевали информацију о њиховом поступању?", питају у покрету.
 
Од Покрајинске инспекције за заштиту животне средине, како кажу, нема никаквих информација, иако је познато да је и ова инспекција обишла терен.  "Тајновитост у раду отвара простор за спекулације, чиме још више нестаје поверење грађана у државне службе. Стога грађани радије нама подносе пријаве и дојављују аномалије са терена, него онима који примају плату то да раде", наводи су у саопштењу Еколошког покрета Врбаса.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"