Нове социјалне услуге од следеће године

У припреми увођења нових социјалних услуга које требају да олакшају живот лицима са инвалидитетом, општина Врбас обезбедила је средства за одржавање вишедневне обуке за личне пратиоце деце са посебним потребама. Обука је неопходни део за добијање званичне лиценце, а интересовање за пролазак кроз њу исказали су бројни просветни радници, педагози и васпитачи, као и млади људи који желе да се ангажују у области социјалне заштите.

"Циљ нам је да обучимо и лиценцирамо пружаоце социјални услуга, у овом случају пратиоце деце са инвалидитетима. Потребно је развијати и помагати организације цивилног друштва које се баве социјалном заштитом и довести их на ниво који се захтева да би могли да поседују лиценцу и затим својим деловањем унапреде социјалне услуге у нашој општини", рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа, приликом посете полазницима обуке.

Ивана Копривица, из Центра за породични смештај и усвојење, предавач на обуци, истакла је да је овај програм акредитован код Републичког завода за социјалну заштиту.

"Циљ нам је будуће пратиоце обучити да предност дају ономе што дете може, а не недостацима, као и да уочимо шта ми као будући пратиоци можемо учинити да се дете у образовном систему осећа квалитетно и добро. На локалној самоуправи, Центру за социјални рад и образовним установама је да примене нова знања. Надам се да ће Врбас у следећој години имати лиценцираног пружаоца ових услуга", рекла је Копривица.