Врбасу 60 милиона динара из буџетских резерви Владе Србије

Влада Србије донела је одлуку да из текућих буџетских резерви издвоји 60 милиона динара за консолидацију буџета општине Врбас. Како је саопштио Милан Глушац, председник општине Врбас, новац ће бити усмерен у Јавно комунално предузеће "Стандард".

Према његовим речима, већ је предсезона показала одређене проблеме у систему грејања, у старим котларницима и дотрајалим топловодима, па је локална самоуправе на све начине покушала да пронађе подршку за решење овог проблема. Део средстава иде трошкове грејне сезоне, а део у ревитализацију система даљинског грејања.

"Хвала Влади Србије и председнику Србије Александру Вучићу што су уважили наш захтев и показали разумевање за проблеме у којим се налази општина Врбас. Када смо преузимали одговорност за вођење локалне самоуправе наишли смо на дуговања од чак 1,6 милијарди динара јер је над буџетом општине Врбас извршен економски геноцид. Локалној самоуправи и јавним предузећима претио је колапс, али је одговорним потезима буџет донекле консолидован. Структура тих дигова била је веома различита; од неплаћених пореза и доприноса, преко кредита чија је намена мењана, започете инвестиције које су остале нереализоване, дугови на основу путних трошкова, дугови у Предшколској установи, месним заједницама, а уз све то дочекао нас је недостатак индустријских зона где би могли доћи потенцијални инвеститори. Само у 2013. години, према извештају Држевне ревизорске институције, за осам месеци ненаменски је потрошено чак 500 милиона, што јасно показује како је некада вођена општина Врбас. Само у 'Стандарду' наследили смо дуг за 1.500 тона мазута, или 80 милиона динара, а сами га нисмо задужили ни за једну једину литру све ове године. Већ тада смо тражили подршку Владе Србије и она није изостала, као ни сада када нам је обезбеђено 60 милиона динара из буџетске резерве", рекао је Глушац.

Ово је, иначе, трећи пут да општина Врбас добија подршку из буџета Србије; 2014. године подршка је износила 20 милиона динара, 2015. године 13 милиона, а 2017. године 60 милиона динара. Из Владе Србије, према речима Глушца, стигла су уверавања да подршка општини Врбас неће изостати ни у 2018. години.

"Овде се не завршава подршка државних органа општини Врбас и наредни кораци сарадње биће усмерени у формирање једне атрактивне индустријске зоне. Када смо преузели власт нисмо имали ниједну, а до сада смо формирали шест. Док смо разговарали дошли смо на идеју да једну оформимо крај ауто пута и имаћемо подршку Владе Србије и председника Вучића за довођење инвеститора. То је за нас веома важно, потребна су нам нова радна места, али морам истаћи да нам је после јако дуго времена, у 2017. години успело да оборимо незапосленост и сада имамо мање од 5.000 незапослених лица у општини Врбас. То је одлична ствар и за наше суграђане и за локални буџет, а циљ нам је да економски оснажимо општину Врбас и вратимо је на место на ком је некад била, а то је привредни лидер у региону", рекао је Глушац.