Школи у Савином Селу награда "Др Ђорђе Натошевић"

Основној школи "Бранко Радичевић" у Савином Селу припало је овогодишња награда "Др Ђорђе Натошевић", признање које се додељује најуспешнијим васпитно-образовним установама и просветним радницима. Признање које носи име др Ђорђа Натошевића, просветног радника, једног од првих српских педагога и оснивача учитељских школа у више градова. Одбор за доделу признања, које се састоји од плакете, повеље и новчане награде, одлуку је донео једногласно, а свечано уручење је уприличено у Покрајинској влади.

Добитницима за школску 2016/2017. годину, за изузетне доприносе и резултате у пракси, признања су уручили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, и председница Одбора за доделу признања др Оливера Гајић, редовна професорка Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. У име савиноселске основвне школе награду је примио директор Рахман Тигањ.



Ово признањe додељује се сваке године 08. новембра, на Дан просветних радника.

Честитајући добитницима на престижном признању, Михаљ Њилаш је рекао да је ово прилика да се подсетимо на све оно што је лепо и значајно у раду просветних радника. "Иако се од просветних радника, слободно можемо рећи, понекад очекује готово немогуће, ви сте ти који доказујете да је то могуће и остварљиво. Бити просветни радник значи имати општа и стручна знања, владати педагошко-психолошким и дидактичко-методичким дисциплинама, бити оспособљен за правилну комуникацију, компетентан професионалац, а истовремено бити и особа која разуме, води, учествује у одрастању сваког ученика. Наша покрајина већ двадесети пут има тежак посао да сагледа које су образовне установе и појединци из Војводине били најквалитетнији у протекле две године, шта су постигле и који су то резултати који се могу ценити као битни за ову награду. Од првих признања, закључно са овом годином, додељено је укупно њих 87 (38 признања за појединце и 49 признања за установе). Одбор за доделу признања и ове године је имао тежак задатак, требало је међу најбољима изабрати најбоље”, рекао је Михаљ Њилаш.

Покрајински секретар за образовање честитао је и Дан просветних радника свим радницима у просвети из целе Војводине, пожелевши им успех у, како је рекао, напорном и тешком послу, као и то да још дуго буду успешни на путу образовања. Поред тога, захвалио је и члановима Одбора на труду и ангажовању.

Председница Одбора за доделу признања проф. др Оливера Гајић рекла је да је ова награда нешто више од самог чина одавања признања. „То је, пре свега, и афирмација, на најбољи могући начин, васпитно-образовне и педагошке делатности и доприноси у великој мери угледу професије просветног радника”, рекла је др Гајић

Уз ОШ "Бранко Радичевић", Одбор за доделу признања једногласно је одлучио да га додели и Основној и средњој школи "9. мај" у Зрењанину, Маријани Коларић, наставници разредне наставе у Основној школи "Петефи бригада" у Кули, Лидији Неранџић-Чанда, наставници српског језика и књижевности у Гимназији "Вељко Петровић" у Сомбору, и Бранки Бешлић, стручној сарадници психологу у Основној школи "Соња Маринковић" у Суботици.