Наставак истраживања на Шуваковом салашу

Археолошка истраживања на локалитету Шуваков салаш ове године ће почети око 10. октобра и трајаће двадесетак дана колико је потребно да се ураде два квадрата преостала од претходне године, најавила је у изјави за новосадски Дневник Весна Гргуровић, виши кустос Градског музеја.

Како је рекла, радиће се до жуте земље, а као и ранијих година посао истраживања се спроводи у организацији Музеја Војводине из Новог Сада и Градског музеја у Врбасу.

"Истраживања на овој локацији обновљена су 2014. године захваљујући локалној самоуправи, која је препознала значај обнављања ових истраживања и значај самог локалитета као неисцрпног извора информација и материјала у вези с прошлошћу Врбаса. Значај је препознао и Покрајински секретаријат за културу и  информисање који већ трећу годину заредом суфинансира истраживања. Још увек се не ради о великим средствима али само организовање и обнављање радова велики је корак за струку и сам Врбас. Археолошки материјал до ког се дошло претходних година обрађен је и конзервиран у Централном институту за конзервацију у Београду и изложен је у Градском музеју у Врбасу. О резултатима новијих истраживања припремићемо и изложбу", рекла истиче  Весна Гргуровић.

Прва археолошка истраживања на Шуваковом салашу рађена су још 1901. године, у организацији Историјског друштва Бачбодрошке жупаније у Сомбору, али траг тих ископавања је изгубљен. Савремена археолошка истраживања обновио је 1984. године Музеј Војводине. Имала су заштитни карактер и трајала су до 1991. године.

"Приликом тих радова на локалитету је констатовано постојање праисторијског хоризонта (старчевачка и винчанска култура), а обрадом суседних парцела евидентиран је и керамички материјал из латенског периода (млађег гвозденог доба). Када је реч о траговима живота из средњег века, откривени су остаци насеља у раздобљима између 10. и почетка 16. века, са црквом хронолошки одређеном у 13. веку до 15. века, око које је крајем 15. или почетком 16. века ископан одбрамбени ров", истакла је Весна Гргуровић.