Наставак истраживања на Шуваковом салашу

Археолошка истраживања на локалитету Шуваков салаш ове године ће почети око 10. октобра и трајаће двадесетак дана колико је потребно да се ураде два квадрата преостала од претходне године, најавила је у изјави за новосадски Дневник Весна Гргуровић, виши кустос Градског музеја.

Како је рекла, радиће се до жуте земље, а као и ранијих година посао истраживања се спроводи у организацији Музеја Војводине из Новог Сада и Градског музеја у Врбасу.

"Истраживања на овој локацији обновљена су 2014. године захваљујући локалној самоуправи, која је препознала значај обнављања ових истраживања и значај самог локалитета као неисцрпног извора информација и материјала у вези с прошлошћу Врбаса. Значај је препознао и Покрајински секретаријат за културу и  информисање који већ трећу годину заредом суфинансира истраживања. Још увек се не ради о великим средствима али само организовање и обнављање радова велики је корак за струку и сам Врбас. Археолошки материјал до ког се дошло претходних година обрађен је и конзервиран у Централном институту за конзервацију у Београду и изложен је у Градском музеју у Врбасу. О резултатима новијих истраживања припремићемо и изложбу", рекла истиче  Весна Гргуровић.

Прва археолошка истраживања на Шуваковом салашу рађена су још 1901. године, у организацији Историјског друштва Бачбодрошке жупаније у Сомбору, али траг тих ископавања је изгубљен. Савремена археолошка истраживања обновио је 1984. године Музеј Војводине. Имала су заштитни карактер и трајала су до 1991. године.

"Приликом тих радова на локалитету је констатовано постојање праисторијског хоризонта (старчевачка и винчанска култура), а обрадом суседних парцела евидентиран је и керамички материјал из латенског периода (млађег гвозденог доба). Када је реч о траговима живота из средњег века, откривени су остаци насеља у раздобљима између 10. и почетка 16. века, са црквом хронолошки одређеном у 13. веку до 15. века, око које је крајем 15. или почетком 16. века ископан одбрамбени ров", истакла је Весна Гргуровић.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"