Права мањина у фокусу локалних самоуправа

У Скупштини Војводине организована је обука за извештавање о спровођењу активности из Акционог плана за остваривање права националних мањина за представнике 41 локалне самоуправе из Војводине, међу којима су били и представници општине Врбас.

У обраћању присутнима др Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, истакла је значај пројекта "Развој капацитета јединица локалне самоуправе за праћење имплементације Акционог плана за остваривање права националних мањина", у циљу отварања поглавља 23 у преговорима са ЕУ. Она је подсетила да је Акциони план усвојен у марту 2016. године и да се упитници о активностима и предузетим мерама у овој области упућују у 70 локалних самоуправа, од чега је 41 на територији Војводине, на основу чега се пишу извештаји које верификује Експертска мисија Европске комисије.

"Обука треба да омогући да се локалне самоуправе упознају са најоптималнијим и најефикаснијим начином извештавања, принципима прикупљања и анализом података и унифицирања извештаја. Акциони план садржи 11 поглавља и 115 различитих активности, које представљају мере имплементације и од значаја су за права наших грађана који су припадници националних мањина", истакла је Пауновић.

Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине, националне заједнице, рекао је да је Акциони план је у потпуности усклађен са кровним стратешким документом АП ПГ 23 и осталим релевантним стратешким документима: Стратегијом за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године, Акционим планом за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације 2014 - 2018. године, Стратегијом развоја образовања у Србији до 2020. године са пратећим Акционим планом, Стратегијом реформе јавне управе са пратећим Акционим планом, као и Националном стратегијом за процесуирање ратних злочина. Он је нагласио да је важно што су локалне самоуправе препознале значај ове едукације и да Војводина има искуства у остваривању права националних мањина.

Уочена је и важност доброг механизма праћења имплементације Стратегије превенције и заштите од дискриминације, те су реализатори из локалних самоуправа упознати са најважнијим кактеристикама и начинима праћења реализације Акционог плана. Локалне самоуправе са значајним уделом припадника националних мањина у структури становништва, посебно су значајне у реализацији активности утврђених Акционим планом. Наиме, Законом о локалној самоуправи утврђено је да се у тим, национално мешовитим јединицама локалне самоуправе, оснива Савет за међунационалне односе, као самостално радно тело, које чине представници српског народа и националних мањина. Основна улога Савета је да на територији одређене локалне самоуправе разматра питања остваривања, заштите и унапређивања националне равноправности.