ЕПВ: Партнерством до бољег надзора животне средине

Еколошки покрет Врбаса организовао је јуче округли сто на тему Партнерством до бољег надзора животне средине. Како је саопштено, сврха састанка била је успостављање непосредне комуникације и покушај бољег разумевања цивилног друштва и државне управе о еколошким проблемима, како стићи до њиховог ефикаснијег решавања и како избећи нарушавање односа међу ова два дела друштва.

"Еколошки покрет Врбаса има све бољу сарадњу са локалним инспекцјама, које врло брзо реагују на наше пријаве, и уз ангажовање надлежних општинских служби, проблеми бивају релативно брзо санирани. Проналажење и кажњавање виновника већ је друга прича, која се сели у правосудне органе и полицију, у недостатку мандатног кажњавања. И поред уредног позива, скупу се нису одазвали, без икаквог образложења, Покрајинска инспекција за животну средину и Прекршајни суд у Врбасу, као и они који су могли дати највећи допринос теми коју смо обрађивали - Основно јавно тужилаштво. Надамо се да ће надлежна министарства знати правилно да оцене ово игнорисање наше иницијативе за дијалог у околностима општег неповерења грађана према државној управи, великог напора радних група за отварање поглавља 23 и 27, која се односе на правосуђе и животну средину, као и да ће знати да развију управо овај међусекторски дијалог у циљу постизања виших стандарда управљања државом и бољег живота грађана", рекао је након округлог стола Ратко Ђурђевац, председник ЕПВ.

Према његовим речима, учесници су сазнали много вредних информација о интерним инспекцијским процедурама у поступању по пријавама аномалија са терена и њиховим обавезама за повратне информације подносиоцу. Врло је важно постојање обједињеног инспекцијског надзора и координације имеђу различитих инспекција у третирању истих проблема. Грађани не морају знати у чијој је надлежности проблем који их притиска, довољно је позвати дежурну инспекцијску службу у локалу, која је у обавези да препозна надлежност и проследи проблем коме треба. Грађанима није важно ко ће решити проблем, већ да он нестане", појаснио је Ђурђевац.

Округли сто организован је као део пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect Регионалног центра за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA). Техничку подршку дала је општина Врбас.

Учесници округлог стола били су ученици ђачког парламента ССШ "4. јули", председник општине Врбас Милан Глушац, представници Водне инспекције, Комуналне инспекције, Локалне инспекције за животну средину, Грађевинске инспекција, затим представници ЈКП "Комуналац", ЈВП "Воде Војводине", ВПД "Бачка", Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду, Одељења за животну средину и енергетску ефикасност, МЗ Савино Село, МЗ Куцура, Полицијске станице и појединих удружења грађана.