Врбас и Гедра у Мађарској склопили Споразум о братимљењу

С уверењем да успостављањем структурних веза могу подстаћи боље разумевање, пријатељство и сарадњу, општина Врбас и општина Гедре у Мађарској склопиле су споразум о братимљењу. Споразум су у Мађарској, на дан општине Гедре, потписали Милан Глушац, председник општине Врбас, и Габор Геленчер, градоначелник Гедре.

"У остваривању овог циља општине су се сложиле да ће сарађивати у области економије, инфраструктуре, привреде, културе, уметности, спорта као и у осталим областима које су значајне за развој двеју општина. Сарадња ће се остваривати кроз посете делегација, друштвену, културну и спортску размену, контактима разних организација и спровођењем пројеката од значаја за обе општине. Обе општине се обавезују да ће пружити подршку активностима и пројектима насталим у оквиру братимљења. Споразум о братимљењу доприноси учвршћивању мађарско-српског пријатељства, развоју локалних самоуправа и узајамном разумевању међу народима Европе", стоји у званичном документу.

"Општина Врбас имала је дуже времена жељу да успостави сарадњу са једним од мађарских градова и познанство са руководством општине Гедра, које је, иначе, пре неколико месеци посетило наш град и тада исказало сличну жељу, искористили смо за коначно успостављање братских односа. Верујем да учвршћивање односа између два града на разним нивоима, може допринети бољем животу грађана, а како у укупном броју становника општине Врбас око пет чине Мађари, желели смо и да тим људима омогућимо да имају чвршћу везу са својом матицом. Гедра је једна од шест општина у округу Барања, са развијеним туризмом, посебно ловним, а наши домаћини могу се похвалити и бројним квалитетним винским подрумима. За нас је битно да успостављамо чврсте односе са градовима који су у Европској унији, посебно због заједничких пројеката прекограничне сарадње", рекао је Глушац. 

Делагације општине Врбас посетила је Гедру у данима када су се обележавала два велика празника; 19. августа био је Дан општине Гедра, а 20. августа је обележен Свети Иштван, највећи државни празник у Мађарској. За Врбашане је био приређен пријем и у администрацији округа Барања, па је ова прилика искоришћена да се градоначелницима шест општина које чине округ, упути позив да 20. октобра буду званични гости на Дану општине Врбас.

"И други градоначелници округа Барања изразили су жељу да успоставе братске односе са градовима у Србији и наш Дан општине Врбас биће прилика да упознају неке од председника општина из Војводине. Врбас и Гедра спремни су да буду посредници у успостављању односа између других српских и мађарских градова", рекао је Глушац. 

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"