Усвојен Програм коришћења државног земљишта

Скупштина општине Врбас усвојила је данас Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини за 2017. годину. Трећа седница локалног парламента протекла је у целости посвећена овој теми, а након једночасовне расправе 23 одборника подржала су предложени програм, док су четири одборника била против.

Образлажући предложени документ, Милан Глушац, председник општине Врбас, истакао је да је Програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини за територију општине Врбас за 2017. годину, у складу са законом, донео надлежни орган јединице локалне самоуправе, односно стручна комисија, уз сагласност  Министарства пољопривреде, која је на адресу општине Врбас стигла 14. јула.

"Стручна комисија израдила је Програм на основу достављених података од стране РГЗ-а, на основу података које је Одељење за пољопривреду прибавило по службеној дужности, као и на основу документације којом се доказује право пречег закупа по основу сточарства и пољопривредне инфраструктуре. Целокупна документација достављена је Министарству пољопривреде и оно је проценило која лица су остварила право пречег закупа. Овога пута укупно смо имали 101 захтев за право пречег закупа. Програмом је опредељено да од укупне површине од 5.599,9 хектара, 4.476,2 хектара закупи 84 сточара, 653,3 хектара је планирано за давање у закуп на основу пољопривредне инфраструктуре, док је 99,9 хектара планирано за давање на бесплатно коришћење. За јавно надметање је опредељено око 370 хектара. Реституцијом је враћено укупно 392 хектара пољопривредног земљишта у протеклих годину дана, од чега је већи део враћен црквама и верским заједницама", рекао је Глушац.

Одборници који нису гласали за усвајање Програма своју одлуку образлагали су речима да је "документ сачињен у корист великих пољопривредника, тајкуна и странаца, уместо да брани и помаже интересе малих и средњих газдинастава". "Не смемо дозволити да наша села опусте и да наши пољопривредници постану најамници код разних тајкуна, а овакав Програм управо иде њима на руку", рекао је Драган Стијеповић, одборник коалиције "Ослободимо Врбас", и затражио на увид цео материјал у вези са издавањем држаног пољопривредног земљишта. 

Директан аудио пренос седнице је био на нашем веб сајту.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"