Врбас улаже 4 милиона евра у водоснабдевање

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас са представницима Врбаса, Кикинде, Књажевца и Параћина уговоре за реализацију пројеката водоснабдевања у ове четири локалне самоуправе. Уговори, који су вредни укупно 17 милиона евра, решиће питање водоснабдевања за 123.000 грађана, у оквиру програма "Помоћ водоснабдевању и канализацији у општинама средње величине у Србији", који се реализује у сарадњи са Немачком развојном банком (КfW).

У име општине Врбас уговор вредан 4,1 милион евра, потписао је Милан Глушац, председник општине, и према њему градиће се два нова постројења за припрему воде, резервоарски простор и два цевовода који ће покрити територију целе општине.

"Сагледавајући проблем водоснабдевања у општини Врбас, од квалитета воде у насељеним местима, која није за пиће од 2006. године, па до обезбеђивања довољних количина, одлучили смо да оптимална решења потражимо у сарадњи са немачком KfW банком и фирмом 'SETEC ENGINEERING'.
 Понуђено и прихваћено решење, које су припремили управо 'SETEC ENGINEERING' и стручна служба Пословне јединице 'Водовод и канализација', састоји се у проширењу капацитета прераде и складиштења воде за пиће на изворишту у Врбасу, те повезивање водоводне мреже у насељима општине Врбас са централним водозахватом у Врбасу.
 Пројекат се састоји од изградње два нова постројења за припрему воде, укупног капацитета 120 л/с, и резервоарског простора капацитета 2.000 м3, као и цевовода Врбас - Куцура - Савино Село, и Куцура - Змајево - Равно Село - Бачко Добро Поље, који ће повезати водоводне мреже насеља са централним водозахватом у Врбасу, укупне дужине 32 км. Реализацијом овог пројекта трајно ћемо обезбедити квалитетно снабдевање водом за пиће свих насеља у општини Врбас, као довољне количине воде за сам град", рекао је након потписивања уговора Глушац.

Он је појаснио да је 30 одсто одобрених средстава бесповратно, док се преостали износ враћа у ратама након петогодишњег грејс периода. Гарант уговора је Влада Србије.

Уз потпредседницу Михајловић и председнике општина и градоначелнике, уговоре су у Влади Србије потписали и министар финансија Душан Вујовић, и директор КfW за комуналну инфраструктуру за регион југоисточне Европе и Турске Кирк Милнер, у присуству амбасадора Немачке у Србији Аксела Дитмана.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"