Почео 49. Фестивал поезије младих

Речима добродошлице у Врбас и потврдом спремности да и даље буде подршка манифестацији, које је изговорио Милан Глушац, председник општине, као и извођењем позоришне представе "Од раја до безњенице", аутора Зорана Суботичког, синоћ је у Врбасу свечано почео 49. Фестивал поезије младих.

"Добродошли на Фестивал поезије младих, угледну манифестацију младих песника и најстарији књижевни фестивал у земљи, који непрекидно траје 49. година. Овај Фестивал његови учесници често називају 'улазницом у свет песника' и већ дуго година даје основни тон духовном животу Врбаса и гради његов културни идентитет. У име општине Врбас захваљујем се младим песницима, организаторима и свим учесницима Фестивала. Желим да истакнем да смо поносни на Фестивал који је све ове године успео да сачува јасну концепцију и чврсте вредносне критеријуме, како би до изражаја дошли најбољи. Искрено верујем да ће Врбас и овај пут показати лице доброг и гостољубивог домаћина", рекао је, између осталог, Глушац.

Пажњу присутних прве вечери манифестације окупирао је позоришни комад "Од раја до безњенице", посвећен љубави Лазе Костића и Ленке Дунђерски, у ком играју Јована Радовановић, Ервин Хаџимуртезић и Миодраг Петровић.

"Овај комад написао сам 2015. године, у тренутку када ова тема није била тако популарна, али, свакако, била је веома интригантна, што ће и остати за дуго времена. Први пут је одиграна у дворцу Фантаст, у Бечеју, и куриозитет представе је да се искључиво игра у дворцима, палатама, здањима о културно-историјског значаја, каква је и Гимназија у Врбасу. Фестивал поезије младих је прави повод да се још једном изведе, не само што је главни јунак представе највећи песник српског романтизма Лаза Костић, већ и због тога што у себи носи драмско поетски, песнички речитатив", рекао је Суботички. 

Фестивал поезије младих наставља се вечерас програмом Излет у прозу, у којем ће бити представљена књига Успоменар 212, глумца Милана Цација Михаиловића.  

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"