Врбасу новац за пројекте енергетске ефикасности

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић и представници Врбаса, Ужица, Параћина и Крушевца потписали су данас са амбасадором Швајцарске Филипом Геом споразум којим влада те државе донира 8,9 милиона франака за пројекат енергетске ефикасности јавних објеката у наведеним локалним самоуправама. У име општине Врбас уговор је потписао Милан Глушац, председник Привременог органа.

Ова четири града и општине ће за пројекат издвојити сопствена средства у вредности од 1,2 милиона франака, а биће замењена столарија, обновљене фасаде и обављени други радови који ће допринети енергетској ефикасности у 18 школа, шест вртића и две здравствене установе.

Антић је, након потписивања споразума у Министарству рударства и енергетике, рекао да је искуство из досад обновљених објеката на тај начин показало да су уштеде енергије од 35 до 50 одсто. Влада Србије такође има Фонд за енергетску ефикасност и сваке године расписује конкурс на којем приближно петнаест општина и градова добије средства, која су до сада одобрена за педесетак објеката, подсетио је он.

Министар је изразио захвалност Швајцарској, од које, како је нагласио, Министарство рударства и енергетике већ дуже времена има подршку у области енергетске ефикасности и један је од кључних партнера у тој области.

Амбасадор Гео је нагласио да је енергетска ефикасност један од три кључна циља у сарадњи на развоју локалних самоуправа у Србији. "Ово је кључни пројекат за нас јер има повезујућу улогу између националног нивоа, на којем се дефинишу циљеви енергетске ефикасности, и локалног, на којем се они циљеви примењују", рекао је Гео. Према његовим речима, швајцарски модел енергетске ефикасности се већ примењује у 1.300 градова у Европи и представља "енергетску награду".



"Стварно је задовољство када на овако високом месту јавно чујете похвале на рачун рада наше Канцеларије за енергетски менаџмент и општине Врбас. Посебно је апострофиран квалитет наших пројеката и ангажованост локалне самоуправе у делу сталног аплицирања на све конкурсе који се нуде. Хвала Министарству рударства и енергетике и Влади Швајцарске на конкретним потезима исказаној подршци, а средства која су нам одобрена утрошићемо за оптимизацију јавних објеката - школа и вртића. Одобрени новац нам је веома значајан јер сами не бисмо могли да издвојимо толики износ. Надам се да ћемо на пољу енергетике и даље сарађивати овако успешно", рекао је након потписивања уговора Глушац.

Председник Привременог органа је појаснио да ће новац бити употребљен за радове на енергетској ефикасности у основним школама "Братство-јединство" у Куцури, "Братство-јединство" и "Светозар Милетић" у Врбасу, и Гимназији "Жарко Зрењанин", као и у вртићима "Полетарац", "Пчелица", "Бубица" и "Цврчак" ПУ "Бошко Буха". "Неке од ових објаката, 'Пчелицу' у Савином Селу и 'Цврчак' у Бачком Добром Пољу, уређивали смо сопственим средствима и покушаћемо да уесто њих уведемо нове објекте у пројекат. Према плановима, радиће се изолација зидова и таваница, замена прозора и врата, замена котлова, уградња штедљиве расвете и слични послови који доносе уштеду енергије", рекао је Глушац.

Foto: TANJUG/Rade Prelić

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"