Сарадња установа кључ успеха у борби против насиља

Оkrugli sto na temu "Nasilje nad ženama"

Комисија за праћење и остваривање родне равноправности општине Врбас, којом председава Марјана Мараш, председница СО Врбас, организовала је округли сто на тему "Насиље над женама". О теми која је посебно актуелизована ових дана кроз обележавање "16 дана женског активизма у борби против насиља", говорило је двадесетак представника разних локалних установа и организација, као и Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова АПВ.

Отварајући округли сто, Мараш је истакла да је за успешну борбу против насиља у породици неопходна интезивна сарадња свих делова друштва који имају пресудан утицај за смањење и спречавање ове појаве, посебно апострофирајући Полицијску станицу, Центар за социјални рад, Општу болницу, Дом здравља, Црвени крст, образовне установе и удружења грађана и НВО сектор.

"Комисија је формирана 2005. године и може бити пример добре праксе како се борити против насиља над женама и насиља у породици. Према нашим подацима, жртве насиља углавном се прво обраћају полицији, а по новом законским одредбама које уређују ову област, полицијски службеник ће имати право да изрекне две хитне мере - спречавање приласка и удаљења, чак и код потенцијално могућег насилника", рекла је Мараш.

Она је истакла да се последњих година повећао број случајева насиља деце према родитељима, посебно због злоупотребе наркотика, али се упоредо повећао и степен поверења жртава насиља према полицији.

Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова АПВ, похвалила је рад Комисије за праћење и остваривање родне равноправности и Полицијске станице Врбас. "Податак од прошле године говори да од 1.788 кривично осуђених за насиље у породици, шест одсто су биле жене, тако да су оне врло ретко насилници, а често жртве. Покушавамо да грађанима приближимо рад институција, да покажемо да су им стално на дохват руке председници општина, представници полиције, руководиоци социјалних служби. Заблуда је да се насиље више догађа у великим градовима, по селима је још гора ситуација. У малим срединама становници су по том питању веома затворени, а наш циљ је да будемо партнери са свима, пре свега у оснаживању жена", рекла је Миловић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"