Трају радови на уклањању препрека за особе са инвалидитетом

Radovi na uklanjanju prepreka za osobe sa invaliditetom

У делу улице Маршала Тита, од раскрснице са улицом Густава Крклеца до раскрснице са улицом Иве Лоле Рибара, укупно на девет локација, ових дана трају радови на обарању ивичњака и уклањању препрека за особе са инвалидитетом. Уговорена вредност радова износи 359.756 динара, са ПДВ-ом, а изводи их ДОО "ДД Мега – корпорација" из Врбаса. Стручни надзор обавља Одељење за комуналне и грађевинске послове Општинске управе Врбас.

"Сви радови изводе се у складу са Правилником о техничким стандардима планирања, пројектовања и изградње објеката, којима се осигурава несметано кретање и приступ особама са инвалидитетом, деци и старим особама. На свим локацијама уклањају се гранитни ивичњаци и на њихова места се постављају бетонски ивичњаци у нивелети пута, на бетонским темељима. Уклањање приступних стаза и њихово прилагођавање, предвиђено је у распону од 2 до 2,5 метара, како би се обезбедио максимални нагиб рампи од 5 одсто. Постојећи тротоари од префабриковане бетонске галантерије уклањају се и одлажу на поновну употребу, а на њихово место постављају се тактилне плоче. На потезима на којима се налазе заштитни стубови долази до прекида постављања тактилних плоча у циљу распознавања фиксних препрека за лица којима су намењена тактилна поља", саопштио је данас Игор Миловић, руководилац Одељења за комуналне и грађевинске послове.

Према његовим речима, све локације договорене су у сарадњи са Друштвом инвалида Врбаса. Радови на осталим локација на целој територије општине Врбас наставиће се већ почетком следеће године. Општина Врбас ће за ову намену у току следеће године обезбедити значајно већа средства.

Иначе, Милан Глушац, председник општине Врбас, састао се данас са члановима Друштва инвалида Врбаса и разговарао о наставку пружања подршке овим лицима и како им олакшати свакодневни живот. "Представнике Друштва инвалида Врбаса укључили смо у састав Комисије за израду програму унапређења социјалне заштите како би на месту где се уређује ова област, могли да изнесу своје проблеме и предлоге за њихово решавање. Покушавамо да им помогнемо на више начина; увели смо маркице за паркирање возила која користе лица са инвалидитетима, обезбедили смо један простор, Канцеларију за младе, за потребе њиховог окупљања, а циљ нам је да пронађемо простор који ће бити само њима намењен. Такође, упутили смо апел јавним установама да, у складу са могућностима, прилагоде своје објекте посебним потребама инвалида, а понудили смо им и да на одређеним конкурсима који обезбеђују подршку овој групи, заједно учествујемо", рекао је након састанка Глушац и најавио даљу сарадњу са овим удружељем. 

За све учињено до сада Глушцу је уручена Захвалница Друштва инвалида Врбаса.  

И Радио-телевизија Војводине бавила се овом темом.




 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"