ЕПВ и Зелена патрола упозоравају на загађење ВБК

Активисти Еколошког покрета Врбаса и Зелене патроле из Новог Сада разговарали су јуче са Врбашанима о проблему Великог бачког канала и грађанском активизму у случајевима када се догађају велики еколошки акциденти. Разговор су покренула последња два месеца у којим се Врбас сусреће са скоро неиздрживим мирисима из канала и са депоније.

Како је речено, управо током скупа каналом су плутале последице хаварије једног од резервоара у Виталу. "По боји би се могло рећи да се ради о присуству гвожђа и проблему у делу погона за деферизацију. Али сачекаћемо извештај покрајинске инспекције коју смо алармирали", чуло се на састанку.

"Још једном смо покушали да оправдано незадовољство, чак и гнев грађана, усмеримо у разумне и законом предвиђене моделе цивилног деловања, ка одговорним особама и институцијама. Иако је сала била попуњена, за протесте није нас било довољно, како би извршили одлучан притисак према било коме. Прилика је искоришћена за едукацију о ратификованој Архуској конвенцији и начинима којима она омогућава грађанима да дођу до жељене информације, те да непосредно и учествују у доношењу одлука у њиховој раној фази у области заштите животне средине", рекао је Ратко Ђурђевац, председник ЕП Врбаса.

Скуп је одржан у склопу кампање коју подржава Министарство пољопривреде и заштите животне средине, општина Врбас и компанија "Суноко".