Општина Врбас презентовала пројекат ЈПП у Бечу

На позив Европске банке за обнову и развој, делегација општине Врбас коју су чинили Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, Жељко Зечевић, енергетски менаџер КЕМ, и Игор Миловић, руководилац Одељења за комуналне и грађевинске послове, учествовала је на 11. Конференцији "Примери пројеката енергетске ефикасности и примери добре праксе", која је одржана у Бечу.

Конференцију је организовала "Energy Community", уз подршку ЕБРД-а и Светске банке, а општина Врбас је представила Пројекат јавно-приватног партнерства замене јавне расвете по ЕСЦО моделу. Инвестиција у овом пројекту враћа се искључиво кроз уштеду енергије и он је први успешно реализован пројекат такве врсте у овом делу Европе.

"Треба напоменути да је општина Врбас једина присуствовала конференцији у својству локалне самоуправе, што је, свакако, од великог значаја за нас. Замолио сам све релеватне чиниоце на овом скупу да имају у виду општину Врбас као могућег поузданог партнера, који се, у више наврата, доказао на разним пројектима. И убудуће желимо да сарађујемо и на другим пројектима, отворени смо за имплементацију нових технологија. Имамо жељу да кроз нова партнерства прикупимо нова знања, техничке и финансијске ресурсе, а све у циљу повећања квалитета живота наших суграђана", рекао је након конференције Глушац.

Глушац је у обраћању учесницима конференције истакао да је ново општинско руководство препознало значај енергетског менаџмента у вођењу локалне управе, као и квалитет и стручност инжењера који се баве овим питањем.

"Тимским радом и максималном подршком локалне самоуправе у реализацији пројеката енергетске ефикасности, Врбас је постао лидер у Србији на пољу енергетског менаџмента, а Канцеларија за енергетски менаџмент најопремљенија и најстручнија у земљи. Упознао сам присутне са резултатима вођења ове политике, као што су номинације за европску и светску награду за енергетску ефикасност у 2015. години, сертификација и имплементација ИСО 50001 стандарда, развијање сопственог софтвера за праћење енергетске потрошње јавних објеката ИСЕМ, улагање у пројекте енергетске оптимизације јавних објеката, пројекат замене јавне расвете у Бачком Добром Пољу, учешће у пројекту СЕЦО Швајцарског министарства финансија, као и низ иновативних пројеката као што је пројекат првог Zero energy објекта, вртића у Виноградима", рекао је Глушац.

Технички део пројекта и рад Канцеларије за енергетски менаџмент презентовао је Жељко Зечевић.

Честитке за остварено и презентовано на конференцији, делегацији општине Врбас упутио је председавајући Тоиво Милер из ЕБРД-а. Он је истакао да резултати општине Врбас у политици енергетског менаџмента могу послужити као пример добре праксе свим локалним самоуправама у Европи. Милер је, такође, позвао општину Врбас да помогне другим општинама земаља западног Балкана у реализацији пројеката енергетске ефикасности.

Уз општину Врбас, Републику Србију на конференцији у Бечу представљала је и делегација Министарства енергетике.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"