Акција одношења кабастог отпада из сеоских домаћинстава

Прва овогодишња акција одношења кабастог отпада из домаћинстава у свим насељеним местима општине Врбас биће спроведена следеће седмице, уз редовно одношење смећа. Потребно је да корисници услуга ову врсту отпада изнесу испред својих кућа, поручују из ЈКП "Комуналац".

Осим кабастог, грађани могу да изнесу и биљни отпад спакован у вреће или повезан у снопове. Животињски и грађевински отпад неће се износити.

"Акцију одношења кабастог отпада из домаћинстава у Врбасу врло успешно смо спровели прошлог месеца, остаје нам да исти посао обавимо и у селима. Наше екипе ће уз редовно одношење смећа, одвозити и кабасти отпад у који се убрајају делови старог намештаја, беле технике, кућних апарата, аутомобила, тврда пластика, картон и други ситнији отпад који може бити упакован у вреће или кутије. Овом акцијом настојимо да спречимо стварање дивљих депонија у селима", рекао је пословођа у ПЈ "Чистоћа" Младен Павловић.

Кабасти отпад екипе ПЈ "Чистоћа" одвозе на главну депонију у Врбасу, а да би смећа на главној депонији било мање, ЈКП "Комуналац" врши селекцију амбалажног ПЕТ отпада који се пресује и даље дистрибуира на прераду. ПЕТ амбалажа сакупља се сваке прве суботе у месецу из сеоских домаћинстава, а сваке последње суботе односи се из домаћинстава у граду. За ту намену користе се жичани контејнери и типизиране вреће.

"Иако наше предузеће ПЕТ отпад сакупља већ неколико година, грађани нису довољно развили своје навике и не раздвајају пластику на адекватан начин. Многима је тешко да провидну пластику, односно, флаше од сокова, воде или пива убаце у жичани контејнер, већ их стављају у исти кош са другим смећем које завршава на депонији", објашњава Павловић. Према његовим речима, комунално предузеће настоји да ојача систем примарне селекције отпада, па су тако кроз пилот-пројекат, у сарадњи са Предузећем за рециклажу пластике „Гринтек“ из Новог Сада, покренули акцију прикупљања стаклене амбалаже у угоститељским објекатима.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"