Почео упис будућих ђака првака

У свим основним школама у Србији почео је упис будућих првака за школску 2016/2017. годину. Нову школску годину уписују ученици рођени у периоду од 01. марта 2009. до 28. фебруара 2010. године, односно деца која имају најмање шест и по а највише седам и по година на почетку школске године. Упис траје до 31. маја.

Од докумената за упис потребни су извод из матичне књиге рођених, уверење о похађању предшколског програма, доказ о лекарском прегледу детета и доказ о пребивалишту родитеља. Изузетак представљају ученици из осетљивих друштвених група који имају могућност да се упишу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.

Свака основна школа дужна је да упише све будуће прваке са подручја које јој је додељено. Постоји могућност да школа упише и ученике са подручја неких других школа, али само уз захтев родитеља и уколико то дозвољавају капацитети школе. Према члану 163. Закона о основама система образовање и васпитања, новчаном казном од 5.000 до 50.000 динара биће кажњен родитељ или старатељ ако намерно или без оправданог разлога не упише дете у основну школу или ако дете без оправданих разлога не похађа наставу у основној школи.

Све основне школе у Војводини спремне су за пријем пријава за упис ђака. Из Покрајинског секретаријата за образовање очекују да ће у Војводини у 345 основних школа у први разред кренути око 17.900 ђака.