УГ "Мултиарт" обележава Светски дан аутизма

Удружење грађана "Мултиарт", које се бави пружањем помоћи и подршке оболелој деци, особама са инвалидитетом и ретким болестима, обележиће данас 02. април - Светски дан аутизма.

С циљем да подстакне људе да боље разумеју како изгледа живети са аутизмом и пребаце фокус са свести о аутизму на прихватање аутизма, из "Мултиарта" позивају све грађане да током кампање "Поштовање, прихватање, инклузија", подигну ту свест на друштвеним мрежама симболичним преношењем штафете, у циљу промовисања инклузије и учешћа особа са аутизмом у друштву. "Позивамо Вас да поделите овогодишњу илустрацију уз хаштаг ‪#‎AutismDay2016 и подржите нашу заједничку кампању", наводи се у саопштењу "Мултиарта".

"Аутизам је веома сложен развојни поремећај који се јавља током прве три године живота. На основу  чињеничних података, данас се зна да аутизам није ретка појава, а уколико се у обзир узима цео спектар аутистичних поремећаја, ова врста поремећаја обухвата 0.6% укупне популације, што значи да у Европи постоји око пет милиона особа са аутизмом. Због комплексности њихових потреба, они припадају посебно осетљивој групи људи, чак и међу људима са инвалидитетом. Како је подвучено од стране Савета Европе, особе са аутизмом су често више и озбиљније дискриминисане", стоји у саопштењу.
 
"Што се тиче општине Врбас, поред незавршеног објекта предвиђеног за дневни боравак за децу са сметњама у развоју и омладину са инвалидитетом, дешавају се невероватне појаве приликом доделе буџетских средстава у чему ове године предњачи Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију АП Војводине. Није редак случај да се буџетска средства додељују за хонораре и дневнице удружењима без референци, за готово фиктивне програме, док се удружењима које се традиционално баве подршком деци и младима са аутизмом и сличним проблемима, на потпуно волонтерској основи, ускраћује додела било каквих средстава. На овај начин се враћамо неколико корака уназад, у ситуацији која је већ веома тешка и овим путем апелујемо на бар основно људско достојанство надлежних и бар минимум професионализма приликом доделе средстава за подршку особама са аутизмом", истиче се у саопштењу "Мултиарта".