УГ "Мултиарт" обележава Светски дан аутизма

Удружење грађана "Мултиарт", које се бави пружањем помоћи и подршке оболелој деци, особама са инвалидитетом и ретким болестима, обележиће данас 02. април - Светски дан аутизма.

С циљем да подстакне људе да боље разумеју како изгледа живети са аутизмом и пребаце фокус са свести о аутизму на прихватање аутизма, из "Мултиарта" позивају све грађане да током кампање "Поштовање, прихватање, инклузија", подигну ту свест на друштвеним мрежама симболичним преношењем штафете, у циљу промовисања инклузије и учешћа особа са аутизмом у друштву. "Позивамо Вас да поделите овогодишњу илустрацију уз хаштаг ‪#‎AutismDay2016 и подржите нашу заједничку кампању", наводи се у саопштењу "Мултиарта".

"Аутизам је веома сложен развојни поремећај који се јавља током прве три године живота. На основу  чињеничних података, данас се зна да аутизам није ретка појава, а уколико се у обзир узима цео спектар аутистичних поремећаја, ова врста поремећаја обухвата 0.6% укупне популације, што значи да у Европи постоји око пет милиона особа са аутизмом. Због комплексности њихових потреба, они припадају посебно осетљивој групи људи, чак и међу људима са инвалидитетом. Како је подвучено од стране Савета Европе, особе са аутизмом су често више и озбиљније дискриминисане", стоји у саопштењу.
 
"Што се тиче општине Врбас, поред незавршеног објекта предвиђеног за дневни боравак за децу са сметњама у развоју и омладину са инвалидитетом, дешавају се невероватне појаве приликом доделе буџетских средстава у чему ове године предњачи Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију АП Војводине. Није редак случај да се буџетска средства додељују за хонораре и дневнице удружењима без референци, за готово фиктивне програме, док се удружењима које се традиционално баве подршком деци и младима са аутизмом и сличним проблемима, на потпуно волонтерској основи, ускраћује додела било каквих средстава. На овај начин се враћамо неколико корака уназад, у ситуацији која је већ веома тешка и овим путем апелујемо на бар основно људско достојанство надлежних и бар минимум професионализма приликом доделе средстава за подршку особама са аутизмом", истиче се у саопштењу "Мултиарта". 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"