Канцеларија за енергетски менаџмент пример градовима из целог региона

Kancelarija za energetski menadžment Vrbas

У оквиру регионалног пројекта "Енергетска ефикасност у асоцијацијама локалних самоуправа са подручја Југоисточне Европе", који спроводи Стална конференција градова и општина Србије, уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ и Фондације ОРФ, у Врбасу је данас одржана презентација начина рада и бројих пројеката које је извела Канцеларија за енергетски менаџмент општине Врбас.

"Пројекат се спроводи у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Хрватској и Србији. Врбас су посетили представници свих ових земаља, у циљу стварања мреже кроз коју би се могла размењивати знања и искуства. Разговарамо о могућностима реализације појединачних пројеката спроведених у неким градовима и на другим местима, како би ширили већ проверено добре пројекте. Посету Врбасу иницирала је Стална конференција градова и општина јер желимо да видимо у чему то Канцеларија за енергетски менаџмент предњачи у односи на друге општине, што јесте позната чињеница. Овакви сусрети служе и да се разговара о проблемима и баријерама са којим се општине сусрећу у реализацији пројеката и како их успешно превазићи", рекла је Дубравка Бошњак, менаџерка пројекта.

Градови укључени у регионални пројекат "Енергетска ефикасност у асоцијацијама локалних самоуправа са подручја југоисточне Европе" су: Зеница, Крешево, Нови Град, Подгорица, Данилоград, Загреб, Иванић-Град, Скопље и други.

Према речима Александра Поповића, координатора пројекта из СКГО, одлука да се организује студијска посета Врбасу донета је на основу чињенице да се рад локалне Канцеларије за енергетски менаџмент издваја као пример добре праксе, "посебно у делу енергетске ефикасности у јавним зградама".

Госте из земаља региона у име локалне самоуправе поздравио је Милан Глушац, заменик председника општине, посебно се захваливши на, како је оценио, привилегији да се део активности пројекта реализује у Врбасу.

"Нешто што посебно издваја општину Врбас у Србији и региону је систем енергетског менаџмента. На време смо увидели његов значај и улогу и кренули са континуираним праћењем енергетске потрошње, применом мера енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и еколошки прихватљивих горива за објекте у власништву општине. Желимо да остваримо директне енергетске и финансијске уштеде, смањимо штетни утицај на околину и подижемо ниво свести свих грађана у овој области. За модел функционисања система енергетског менаџмента у нашој општини можемо рећи да је европски", рекао је Глушац.

Као најважније током презентације коју су извели Никола Вујовић и Жељко Зечевић из КЕМ, истакнуто је да Врбас има енергетску политику која се спроводи у континуитету и утврђена је у Стратегији енергетског развоја и низу одлука које су проистекле из тог документа.
 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"