Равно Село: Трибина о безбедној употреби интернета

Ravno Selo: Tribina o bezbednoj upotrebi interneta

Месна заједница Равно Село, у сарадњи са Основном школом "Бранко Радичевић" и Фондацијом "Тијана Јурић", организовала је едукативну трибину о безбедној употреби интернета. У интерактивној комуникацији предавача и ученика дошло се до сазнања да деца добро познају могућности интернета и друштвених мрежа, али не и механизме којима могу заштитити своју приватност.

"Трибини је присуствовало више од 100 ученика, а са њима и наставници и родитељи који су, такође, исказали интересовање за ову тему. Предавачи су били Игор Јурић из 'Фондације Тијана Јурић', и Биљана Грујић из Нет патроле, онлајн механизма за пријаву штетног и недозвољеног садржаја на интернету. Чињеница је да се велики број деце свакодневно укључује у друштвене мреже, а нису едукована да препознају опасности и замке које постоје у виртуелном свету. Управо зато деци је објашњено како могу да контактирају Нет патролу уколико их неко узнемирава", рекла је Маја Мараш, чланица Савета МЗ Равно Село.

На трибини је јасно речено да јавност мора да зна разлику између штетног и недозвољеног садржаја. "Штетан је онај садржај који је законом дозвољен, али лоше утиче на психофизички развој детета, а када говоримо о недозвољеном садржају, у њега првенствено спадају дечија порнографија и говор мржње, који су законом забрањени", истакнуто је на трибини.