Црвеној звезди Куп, Врбасу сребрне медаље

Crvenoj zvezdi Kup, Vrbasu srebrne medalje

Кошаркашице Црвене звезде освојиле су Куп Милан Цига Васојевић, пошто су у финалу завршног турнира савладале екипу Врбас Меделе резултатом 71:66. Звезда је први пут освојила трофеј откад национални Куп носи име легендарног тренера, укупно 11. пут у историји. Ово је Врбашанкама било прво финале и сребрне медаље којим су награђене после меча, највећи је успех у историји клуба.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ВРБАС МЕДЕЛА 71:66 (24:22, 22:10, 17:23, 8:11)

Дворана: ЦФК „Драго Јововић“. Гледалаца: 2.500. Судије: Ј. Јурас, Смиљанић, Павлица.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Зец 13 (7 ск), Наумчев 10, Ковачевић 4, Богићевић 8, И.Катанић, А.Катанић 2 (4 ск, 5 ас), Ћирић, Ђокић, Чолић 9 (4 ск, 5 ас), Бојовић 12, Зукановић, Ђорђевић 13 (11 ск).
ВРБАС МЕДЕЛА: Џомбета 10 (4 ск), Бркић, Томић, Јововић 23 (6 ск), Радоњић, Цукић 8, Залар 2, Јанковић, Рајић 6 (8 ск), Бјекић, Чејовић, Мијатовић 17.



Финале је почело прилично изједначено, па је после размене тројки (Џомбета – Богићевић) у 3. минуту било 5:5. Играло се доста брзо, уз чврсте одбране на обе стране. Црвено-беле су најавиле добро шутерско расположење кошевима са дистанце Богићевићеве и Чолићеве, док је екипа из Врбаса нападе угланом завршавала продорима.

Прво осетније вођство Београђанке су стекле у 6. минуту, када је на семафору стајало 16:9. Међутим, разиграла се капитен домаћих Ивана Јововић, која је одмах вратила прикључак Врбасу (20:18 – 8. минут), али је Звезда на прву паузу отишла са 24:22.



У другој деоници црвено-беле су деловале сигурније, а предност у скоку користиле су да одржавају три до шест поена вишка (31:25 – 15. минут). Екипа тренера Драгана Вуковића паметно је користила бројне грешке Врбаса, па је у 16. минуту после тројке Невене Наумчев направила великих 36:25, а онда два минута касније и највећих 44:30 после поготка за три поена Мине Ђорђевић.



Када је на страту треће четвртине Милица Бојовић погодила тројку за 49:32, већ је могао да се наслути крајњи исход. Међутим, наду домаћем тиму вратиле су Џомбета и Цукић са два успешна контранапада (49:38), после којих је тренер Звезде Вуковић морао да реагује тајм-аутом. Катарина Зец је са пет везаних поена подигла на 54:38, али је одлична Ивана Јововић држала Врбас у животу. Рајић је у 27.минуту смањила на 56:49, али је Зец поново погодила тројку – 59:49.  Незивесност мечу вратила је у 29. минуту Цукићева (59:53), али су црвено-беле остале прибране и на последњу паузу отишле са солидних 63:55.



Последња деоница почела је доста нервозно. Врбас је заиграо изузетно агресивну одбрану и уз велику подршку са трибина успео да смањи Звездин вишак за само три минута захваљујући четири поена Мијатовићеве и двојком Рајићеве и тако се потпуно врати у меч (63:61 – 33. минут). Црвено-беле су у тим тренуцима потпуно стале, више од четири минута биле су без поена, све док Наумчев није погодила два слободна бацања, а Ђорђевићева зицер за 67:61 у 36. минуту. После поена Заларове и једног пенала Мијатовићеве, у последња два минута ушло се при резултату 67:64 за Звезду. Зец је сјајно проиграла Ђорђевићеву за 69:64 на 1:11 пре краја, а Врбас није имао одговор. Поенима Катарине Зец са линије слободних бацања за 71:64, 44 секунде пре краја, све је било решено, па је тако Црвена звезда могла да почне да слави победу.

Пехар у трајно власништво победничкој екипи Црвене звезде доделио је председник КСС Драган Ђилас, док је прелазни пехар уручио син Милана Циге Васојевића Борис.



Сребрне медаље Врбасу и златне медаље Црвеној звезди доделили су наша репрезентативка и најбоља играчица Европе 2015. године Ана Дабовић и председник општине Врбас др Братислав Кажић.

Награду за најбољег стрелца финала Ивани Јововић из Врбаса (23 поена) и центру Врбаса као најбољој играчици финала Наташи Мијатовић (МВП индекс 22) уручио је Борис Васојевић.

Председник КСС Драган Ђилас доделио је организаторима финалног турнира Купа „Милана Циге Васојевића“ председнику Савеза спортова општине Врбас Јовану Ковачевићу и председнику ЖКК Врбас Медела Јовану Бјекићу плакете захвалнице за сјајну организацију турнира.

Драган Вуковић, тренер Црвене звезде: Ово је био један од најбоље организованих турнира Купа. Све утакмице су биле јако добре, заједно ћемо дати нови дах женској кошарци. Наша лига је из године у годину све лошија, морамо да је подигнемо барем на ниво на коме је некада била, да помогнемо овим младим девојкама да напредују. Када је реч о финалу, било је видно да се Врбас много потрошио против Кораћа, који је наша најбоља екипа. Показали су у полуфиналу да Давид може да сруши Голијата, иначе ово не би био спорт. На неки начин, посао нам је олакшало тај умор Врбаса. Наш једини задатак био је да овај меч, као и сваки други, одиграмо са великом енергијом. У полуфиналу плеј-офа нас чека исти ривал, биће то ново тактичко надмудривање.

Милица Бојовић, кошаркашица Црвене звезде: Целе сезоне радимо због овога, дошли смо овде са циљем да освојимо трофеј, то смо урадили и сви смо задовољни.

Дејан Мудреша, тренер Врбаса: Честитам Звезди на заслуженој победи. Моја импресија је преко 2.000 људи у дворани, то највећи добитак. Јуче смо се много потрошили, мада то није оправдање. Нисмо добро ушли у меч, како сам очекивао. Меч је одлучила Мина Ђорђевић у скоку, она је била фактор Звездине победе. Морамо да будемо задовољни сви, и клуб, и град, ово је велики успех, а посебно сам поносан због оволико публике. Против Звезде играмо и у полуфиналу плеј-офа и даћемо све од себе да дођемо до још једног финала.

Наташа Мијатовић, кошаркашица Врбаса: Хвала публици на подршци. Честитам Звезди, биле су сјајне вечерас. Ми нисмо испоштовале неке ствари, имале смо јуче тешку утакмицу и нисмо се опоравили, а имали смо и мање среће. Ривал је имао бољи шутерски дан.

Финалном мечу су, уз челнике КСС и најбољу кошаркашицу Европе у 2015. Ану Дабовић, присуствовале и наше бивше кошаркашице и репрезентативке, које су организовано дошле да посматрају завршни дуел Купа.

Пре меча, још једном је промовисана и подржана акција КСС „Пинк енд рол“ посвећена борби против рака дојке. У полувремену, дугогодишња стручна сарадница КСС, једна од најистакнутијих жена кошаркашких радника у Србији Гордана Кала Радовић, која је јуче прославила рођендан, добила је букет цвећа који јој је уручила потпредседник КСС за женску кошарку Ана Јоковић.

Извор: КСС

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"