SAOPŠTENJE - Crnogorska partija

SAOPŠTENJE

Crnogorska partija uputila Milanu Glušcu predsjedniku opštine Vrbas zahtjev za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj vojvođanskoj opštini.

Tim pravnika Crnogorske partije, koji predvode Milena Bulajić i Bojan Bojat, u zahtjevu navodi da je članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu  jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15% prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva. U opštini Vrbas, po popisu iz 2011. godine,  živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine.

Procedura nalaže dа Оpštinskо vijеćе оpštinе Vrbаs, kао оvlаšćеni prеdlаgаč, uputi Skupštini оpštinе Vrbаs nа rаzmаtrаnjе i dоnоšеnjе Prijеdlоg оdlukе о izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа оpštinе, kојim ćе sе isti usklаditi sа stаvоm 2. člаnа 11. Zаkоnа о službеnој upоtrеbi јеzikа i pisаmа. Izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа ćе sе na taj način uvеsti nа tеritоriјi оpštinе Vrbаs u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа, i crnоgоrski јеzik i pismо.

Crnogorska partija očekuje da novo rukovodstvo opštine Vrbas prekine dosadašnju praksu diskriminacije crnogorske zajednice, jer su za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu ispunjeni svi zakonom propisani uslovi. Do sada su, po ovom pitanju, nadležni opštinski organi ignorisali zahtjeve Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš” od 31.7.2010. i 9.12.2011. godine i zahtjeve Crnogorske partije od 14.12.2011, 10.12.2012,  05.12.2013, i 05.08.2014. godine.

Pored Vrbasa jedina opština u Srbiji gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije.

Press služba CP
Vuk Vukmirović, portparol
Novi Sad, 18.06.2017.